GERARD VEKEMAN

Volkszanger-Kunstschilder-Dichter

Biografie

Gerard Vekeman werd op 29 september 1933 in Moortsele geboren.

Van jongs af reeds was hij zeer geboeid door de muziek, vnl. door zang. Was jaren voorzanger in het kerkkoor te Moortsele. Deed eind jaren '50 en begin jaren '60 mee aan verschillende radiozangwedstrijden bij het N.I.R., nu V.R.T., onder andere "Licht en liefde voor de blinden." Behaalde telkens in de eindfases eerste en tweede prijzen.

In 1978, "Het Jaar van het Dorp," bracht hij een eerste langspeelplaat en single uit, waarmee hij een groot succes boekte met vooral het lied "Ikke met de rikke" en "Wat zouden we zonder dorpke zijn."

Hiermee kreeg hij bekendheid op radio (Mi Amigo, BRT) en tv (o.a. Dolle Dinsdag) en trad hij vele malen in Vlaanderen op.

Naar aanleiding daarvan kwam er een brochure uit "Troubadour - Kunstschilder - Gerard Vekeman" waarin tal van vrienden hun bevindingen rond zijn artistieke bezigheden neerpenden. De jaren daarop kwamen nog enkele singles, lp's en cd's uit.

Door de jaren heen schreef hij meer dan vierhonderd liederen, zowel tekst als muziek. Componeerde tevens in 2003 drie klassieke gitaarsolo's, waarvan één op zijn cd "Hier is nog licht" (2003) staat.

Naar aanleiding van de ophefmakende diefstal van de "Liefdesbrief" van Vermeer werd hij eind 1971 aangetrokken tot de schilderkunst, die hij tot op heden met een grote gedrevenheid blijft beoefenen.


Zijn allereerste werken hadden vooral een neo-expressionistische inslag, waarin vooral de mens centraal stond.
Begin 1972 volgde hij een cursus tekenen, plastische kunst waardoor hij enkele technieken onder de knie kreeg, maar eigenlijk is hij een echte autodidact.
De laatste 15 jaren wijzigde zijn werk totaal naar een moderne, vernieuwende schilderkunst, die sterke surrealistische trekken vertoont.

Bijzondere tentoonstellingen :

- Generale Bank, Kouter, Gent - 1979/1989
- A.S.L.K., Zonnestraat, Gent - 1992
- Museum Leon De Smet, Museumlaan, Deurle (Sint-Martens-Latem) - 1995
- Galerij "Deurlica," Dorpsstraat, Deurle (Sint-Martens-Latem) - 1997

Zijn schilderijen zijn steeds te bezichtigen in zijn galerij "'t Muziekpalet" te Moortsele.

In 1979 bracht hij een monografie/dichtbundel, "Doorleefd in eenvoud," uit over zijn leven en werk als volkszanger, kunstschilder en dichter. Daarna volgden nog 9 dichtbundels waaronder "Zin en Humor" (2004), een novelle "Het dorp voorbij" (2005) en zijn recentste dichtbundel "Uit diepe gronden" (2006).

De "Ballade der Onzekerheden" van dichter J.L. de Belder zette hij op muziek. Op de cd die daarbij verscheen, zong hij enkele fragmenten.

Werkte in 2004 mee aan een film "Kind van de Leie" rond de gedichten van priester-dichter Albert De Vos, waaraan eveneens tal van bekende Vlamingen, o.a. Willem Vermandere, Will Ferdy, Marijn Devalck, Jef Burm en Ro Burms, meewerkten.

Op 26 februari 2006 werd hij door de gemeente Oosterzele gehuldigd voor zijn ganse oeuvre. In het kader daarvan was er een overzichtstentoonstelling van zijn schilderijen in de bibliotheek te Scheldewindeke (van 27/02/06 tot 11/03/06).

Eind augustus 2007 bracht hij een derde cd uit. "
Het wondermooie leven"  is één van zijn meest poëtische geworden. Naast de gebruikelijke dialectliederen zijn er ook 3 Nederlandstalige in opgenomen, alsook 2 gitaarsolo's door hemzelf gecomponeerd en vertolkt.

September 2008 verscheen er een uitgebreid kunstboek "Gerard Vekeman" over zijn 37 jaar schilder- en tekenkunst, die hij sinds 1971 met de grootste gedrevenheid en vuur beoefent.

Begin september 2009 bracht Gerard een 2de novelle "
Het onbezonnen leven van Frulle Frats en Fideel" uit waarin hij de fratsen van beide hoofdrolspelers beschrijft.

Op 5 september 2010 kwam zijn vierde cd "Ik zinge zo geren" uit. Ditmaal zijn er naast de gebruikelijke liederen in het Moortseels dialect ook zes Nederlandstalige opgenomen. Ze bevatten vooral levensbeschouwelijke ontboezemingen.
Aan de cd werkten uitstekende muzikanten mee zoals Philippe de Chaffoy, viool, Noël Fack, accordeon, Roland Lammens, contrabas, Hubert Verstuyft, dwarsfluit en Frank Heye, tuba.

Een gezamenlijke dichtbundel kwam begin september 2011 uit. Voor Gerard is de bundel 'Daagse omhelzingen' reeds zijn dertiende. Voor Didier Steenhaut is 'In de jas van het vogeljong' zijn debuut. Een stille dialoog...

Begin september 2012 verscheen een liederenboek 'Toeven tussen notenbalken', het mooiste wat een troubadour tijdens zijn artistieke leven kan verwezenlijken.

De jongste telg in de rij is zijn Schetsboek dat begin september 2013 verscheen en dat een selectie bevat uit vele honderden tekeningen waarvan een aantal dienden als ontwerp voor zijn schilderijen.

Op zaterdag 15 maart 2014 werd in het gemeentehuis van Oosterzele de Dr. Ferdinand Snellaertprijs 2013 door de Vereniging van Vlaams-Nationale Auteurs plechtig uitgereikt aan Gerard voor zijn monumentaal werk 'Toeven tussen notenbalken'.

Op 28 juni 2015 trad hij voor het laatst op in Baaigem (Gavere). Zo beleefde dat dorp het beginpunt (Jaar van het Dorp - 1978) en het orgelpunt van zijn muzikale carrière.
Daarmee is de cirkel nu rond.

Gerard blijft als een duizendpoot bedrijvig in de kunst, wat een weerspiegeling is van zijn hele wezen.